Jak założyć bar z kebabem?

[Głosów:1    Średnia:5/5]

O kebabie mówi się czasem żartobliwie, że stał się polskim specjałem. Nie da się ukryć, iż jest to potrawa ciesząca się w naszym kraju ogromną popularnością – gości w menu wielu lokali gastronomicznych. Czy zatem uruchomienie baru z kebabem jest dobrym pomysłem na biznes?

Standardowy lokal gastronomiczny, budka lub food truck – takie opcje do wyboru ma osoba pragnąca „odpalić” kebabowy biznes. Na potrzeby niniejszego artykułu przyjmujemy, że w rachubę wchodzi wariant pierwszy. Niezbędne jest napisanie solidnego biznesplanu uwzględniającego wszystkie aspekty inwestycji.

Lokal i wyposażenie

Lokal w dobrym miejscu to podstawa. Niestety, ma to swoje minusy, gdyż im bardziej atrakcyjna lokalizacja, tym droższa. Nie każdego stać na kupno własnego lokum, stąd zwykle brany jest pod uwagę wynajem. Stawki są zróżnicowane – w zależności od miejscowości. Kolejnym krokiem jest wyposażenie baru w niezbędny sprzęt: grill i nóż do kebaba, opiekacz do bułek, zamrażalkę i lodówkę, ladę sałatkową, mikrofalówkę i frytkownicę. Oczywiście nie obejdzie się także bez zakupu stolików i krzeseł oraz innych elementów wystroju.

Jakie wymogi stawia sanepid?

Bar z kebabem może okazać się dochodowym przedsięwzięciem, jednakże wymaga ono sprostania wielu formalnym wymogom. Każdy, kto decyduje się na uruchomienie takiego baru, musi przestrzegać takich samych zasad, jakie obowiązują w przypadku innych lokali gastronomicznych. Konieczne jest zatem spełnienie wymagań sanepidu – w barze ma być kuchnia, toaleta, magazyn, miejsce dla pracownika/pracowników, zaplecze gospodarcze, bieżąca woda oraz sprawnie działająca wentylacja. Nieodzowne jest również wyposażenie lokalu w zmywalne podłogi (drogi czyste i brudne nie mogą się krzyżować) oraz podpisanie umów na wywóz resztek gastronomicznych i na wywóz frytury. Obowiązkowe jest także prowadzenie księgi kontroli i opisanie wszystkich zlewozmywaków (w kontekście tego, co jest w nich myte). Ponadto pracownicy zobligowani są do posiadania książeczek sanepidu.

Przed uruchomieniem działalności najlepiej udać się do sanepidu w celu uzyskania dokładnych informacji odnośnie tego, co w barze powinno się znajdować i na co zwrócić szczególną uwagę.

Finansowanie inwestycji

Na uruchomienie niewielkiego baru z kebabem trzeba przeznaczyć średnio 25-30 tys. zł. Kwota ta może być wyższa lub niższa, co zależy od licznych indywidualnych przesłanek. Sposobów na sfinansowanie przedsięwzięcia jest parę. Można np. starać się o dotację z Urzędu Pracy, pożyczkę dla przedsiębiorców czy posiłkować się własnymi oszczędnościami. Nie wolno zapomnieć o finansowym zabezpieczeniu biznesu – co najmniej na rok. Wiadomo, że przedsięwzięcie nie od razu zacznie przynosić dochody, a reklama też kosztuje.